• NAŠE DNI PRE EURÓPU

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album NAŠE DNI PRE EURÓPU.

            „Naše dni pre Európu“ – pripomenutie si významných európskych dní na ZŠ Mojmírova

            Európa je svetadiel, kde žijeme. Európa je tiež mýtická princezná z Fenície, ktorú uniesol grécky boh Zeus na ostrov Kréta. Názov Európy sa s touto bájou spája od staroveku až po súčasnosť. V novodobých dejinách si ale Európu spájame so vznikom Európskej únie. A práve Európe sú venované dva dni v máji, ktoré sme si so žiakmi pripomenuli aj my na našej škole. 9. máj je oslavovaný ako DEŇ EURÓPY a 24. máj ako EURÓPSKY DEŇ NÁRODNÝCH PARKOV.

            Deň Európy je oslavou mieru a jednoty v Európe. Pripomíname si ho ako výročie historickej Schumanovej deklarácie, ktorý navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe. Téma Európy sa prelína všetkými ročníkmi v rámci predmetu geografia. Určite je jedným z dôvodov práve to, že je to svetadiel, kde žijeme a práve preto si zaslúži našu pozornosť. Žiaci 7. ročníka vytvorili k téme Európa krásne projekty v rámci hodín geografie. Spracovali a prezentovali napríklad jednotlivé štáty, mestá Európy, ostrovy, zaujímavosti.... V ich prácach sa ale objavili aj krásne historické a technické pamiatky, či prírodné krásy, ktorými sa náš svetadiel môže pýšiť. Žiaci prezentovali už nadobudnuté vedomosti a získali taktiež aj množstvo nových poznatkov.

            Prírodné krásy Európy oslavuje ďalší z dôležitých dní - Európsky deň národných parkov. Vyhlásila ho v roku 1999 Federácia EUROPARC ako oslavu založenia prvých národných parkov v roku 1909 vo Švédsku. Má za cieľ priblížiť ľudí k prírode a zvýšiť tak povedomie verejnosti o význame prírodných krás chránených území a zároveň informovať o dôležitosti ochrany a trvalo udržateľného rozvoja týchto miest. Je to deň, keď sa všetky parky a chránené oblasti z celej Európy spoja a slávia svoje úspechy. Tohtoročný deň parkov sa nesie v znamení výzvy – „Parks - The next generation“, „Ako vyzerá nová generácia parkov?“ Na túto tému zareagovali žiaci 8.a 9. ročníka svojimi prácami. V Európe existuje vyše 300 národných parkov, na Slovensku máme vyhlásených 9 národných parkov. Sú to územia, ktoré v sebe ukrývajú nesmierne bohatstvo rastlinných a živočíšnych druhov. Mnohokrát ide o ohrozené druhy alebo endemické druhy, ktoré je nevyhnutné chrániť. Ak sa zamýšľame nad novou generáciou národných parkov, musíme k ochrane prírody viesť práve generáciu našich žiakov. Budú to oni, kto v budúcnosti nadviaže na už začatú ochranu takých krásnych území, akými národné parky sú. Aj EUROPARC vidí v našich mladých ľuďoch odborníkov, ktorí posunú ochranu prírody do „novej“ éry s cieľom vytvoriť zelenšú Európu.

             

            Mgr. Renáta Belicová, PaedDr. Hana Verešpejová