• Darček od šiestakov pre pani prezidentku Zuzanu Čaputovú

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Darček od šiestakov pre pani prezidentku Zuzanu Čaputovú.

            Včela ako darček od šiestakov zo ŽS Mojmírova pre p. prezidentku Zuzanu Čaputovú Včely sú unikátne stvorenia, výnimočné a krásne. Počas svojho života nepoškodia žiadnu rastlinu ani nezabijú žiadneho tvora pre svoju obživu. Včely vynikajú takými vlastnosťami, ktoré nemá žiadny živočích, ba ani človek. Včela nepracuje pre seba, ale pre rastlinu a pre človeka. Kým budú žiť včely, budú kvitnúť kvety a ľudstvo nevymrie od hladu.

            O včelách sme sa učili so šiestakmi na hodine biológie a ako prvé si napísali citát od A. Einsteina: „Keď uhynie posledná včela, ľudstvu zostanú 4 roky života“. Žiakov téma včely naozaj zaujala. O včelách sme sa na hodine naučili veľké množstvo nových poznatkov: ako žijú v úli, kto tam žije, aké sú úlohy robotníc, trúdov, kráľovnej, aký je význam včiel aké produkty nám dávajú a množstvo ďalších informácií. So žiakmi sme si prešli učivo, pozreli obrázky, na stránku EduPage dostali prezentáciu o včelách. Nedalo mi ale na hodine nespomenúť, že o včely, konkrétne mestské včely, sa zaujíma aj naša p. prezidentka Zuzana Čaputová. Žiaci sa dozvedeli , že v záhrade za Prezidentským palácom sú od utorka 26. mája 2020 inštalované včelie úle. Kancelária prezidenta SR sa tak pridala k projektu Centra environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA Mestské včely. Porozprávala som žiakom o tom, ako sa p. prezidentka venuje ochrane životného prostredia. Včely považuje za symbol toho, ako je v prírode všetko prepojené, a že včely zabezpečujú ochranu biodiverzity. Prečítala som im, čo p. prezidentka povedala: "Rozhodli sme sa vytvoriť tento priestor v prezidentskej záhrade jednak ako symbol, jednak ako podporu idey, že včely nepatria len na vidiek, ale aj do mesta. Pokiaľ nebudú včely, nebudú stromy, nebudú kvety a nebudeme ani my, preto je dôležité včely chrániť a dávať im priestor na existenciu." Taktiež som žiakom spomenula, že v piatok 4.septembra sa vytáčala prvá úroda medu z úľov, a že med bude slúžiť ako darček pre politických partnerov doma aj v zahraničí. Páčili sa nám slová, ktoré p. prezidentka povedala, že ak sa o prírodu staráme, tak nás odmení. Žiakov som odkázala na stránku Prezidentskej kancelárie, kde si môžu všetko prečítať a pozrieť fotky. Po hodinách biológie sme sa so žiakmi rozhodli, že vytvoríme malé darčeky v podobe včely, ktoré pošleme p. prezidentke. Nasledovalo zisťovanie predpisov a možností zaslania darčeka do Prezidentskej kancelárie. Nakoniec sa nám to podarilo a ešte pred sviatkami sme zaslali mašľou previazanú krabicu s darčekmi a pozdravmi do Bratislavy. Dúfali sme, že p. prezidentku darčeky potešia. O to väčšie bolo naše prekvapenie, keď p. prezidentka reagovala na svojom instagramovom profile a žiakov pozdravila a povedala, že sme ju naozaj potešili. Mali sme nesmiernu radosť, že sa jej včeličky páčili.

            O včelách by sa dalo písať, rozprávať a naučiť sa ešte veľmi veľa. Sú to naozaj výnimočné organizmy. Určite to nebola naša posledná aktivita. Koniec koncov, 20.máj je Deň včiel a je možné, že pre včely a o včelách niečo pekné so žiakmi pripravíme.

            Článok, fotografie, video je uverejnené so súhlasom Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.


            PaedDr. Hana Verešpejová