• IQ_olympiáda_regionálna_finalistka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album IQ_olympiáda.

             

            Máme regionálnu finalistku Lauru,

            ktorá spomedzi zúčastnených získala v kraji 13. miesto a postupuje do regionálneho kola  v IQ olympiáde ...

             

            Laura Segíňová je je veľmi sympatické a milé dievča. Je žiačkou 7.B triedy, ktorej triednou učiteľkou je Mgr.Helena Kuťková.

            Laura dosiahla  v IQ olympiáde kvantil celkom 98,65, čo je výborný výsledok.  Gratulujeme a držíme palce v regionálnom kole  6.mája 2021.

             

            Nedá mi nespomenúť aj ostatné výborné výsledky žiakov našej školy, pretože riešiteľov bolo celkovo 9222, z toho v našom kraji ich bolo 892.

             

            Výborný výsledok dosiahli aj títo žiaci:

             

            Alex Ágh -  zo 6.A  - kvantil 80,66

            Vladimíra Cviklovičová - z 5.A - kvantil 65,19 

            Šimon Mikla - z 5.A - kvantil 63,62

             Petronela Páleníková - z 9.B - kvantil 47,48

            Petra Palčeková - z 5.B - kvantil 27,64

             

            Gratulujeme všetkým zúčastneným.

             

             

            IQ olympiáda je určená pre všetkých žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ, resp. primy až kvarty osemročných gymnázií, postupová, prebieha v troch kolách (školské on-line, regionálne semifinále, celoštátne finále), nepreveruje „naučené“ vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať, zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh. Účasť je bezplatná pre všetky deti a všetky kolá. Úlohy sú všestranné a pokrývajú rôzne druhy intelektového nadania. Výsledkom však nie je výška IQ, ale iba počet bodov za vyriešenie testu.

             

            Verím, že všetkých účastníkov IQ olympiáda zaujala a zapoja sa aj o rok.

             

            Ing.Denisa Maňkovská, koordinátor súťaže

          • VÍŤAZNÝ PROJEKT TAMARY BRONIŠOVEJ V BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDE - kat.D

          • Pripraviť a vytvoriť projekt na Biologickú olympiádu v čase dištančného vyučovania nie je vôbec jednoduché. Chce to odhodlanie pustiť sa do práce a stráviť pri tom mnoho hodín. Keď ale robíte projekt s láskou a ešte so svojím miláčikom, ide to určite ľahšie. A takto na svojom projekte pracovala aj naša žiačka Tamarka Bronišová zo 7.c triedy. Niet divu, že s ním získala 100% a krásne 1. miesto v okresnom kole Biologickej olympiády – kategória D.

            „Poznáte môjho psíka Dastyho? Tak to ste asi nevideli jeho instagramový profil westie@dasty. To nevadí, ja Vám ho teraz predstavím.“ Týmito slovami začínala Tamarka svoj komentár pri natáčaní videa do olympiády. Jej projekt začal vlastne pred rokom, keď Dastyho priviezli domov. Dasty je westhighlandský biely teriér, ktorý sa dá dobre vycvičiť a vychovať. Každodenná starostlivosť, výcvik, trénovanie, prechádzky, pravidelné záznamy a dokonca aj instagramový profil....to všetko, ba ešte viac, to je Tamarkin život s Dastym. Bolo preto samozrejmé, že to bol námet na projekt. Tamarka v ňom spracovala celoročnú prácu s Dastym v oblasti výcviku a tréningových hier. Nielenže si ich pripravila, s Dastym aj uskutočnila, spracovala do tabuliek, ale natočila aj niekoľko videí, ktoré uložila na you tube. Cez QR kód si ho môžu pozrieť naši žiaci, resp. ktokoľvek po načítaní kódu mobilom. Projekt obsahuje všetky zručnosti, ktoré Tamarka Dastyho už naučila – základná poslušnosť, dog dancing, agility – všetky uvedené na postery. Samozrejme veľké množstvo fotografií v podobe leporela a na záver vypracované jej odporúčania pri výcviku psa. Na projekte vidno, s akým zanietením sa Tamarka venuje svojmu štvornohému miláčikovi. Nejde samozrejme vždy iba o výcvik, ale aj zábavu a spoločne trávený čas, dokonca aj na online vyučovaní, či sledovaní lyžiarky Vlhovej J.

            Pre Tamarku projekt nekončí, pretože ako hovorí: „Na projekte budem naďalej pokračovať, pretože moja práca s Dastym týmto posterom nekončí. Práve naopak, už teraz sa teším, čo nové spolu ešte zažijeme a čo nové Dastyho naučím.“

            Tamarke srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

                                                                                                    PaedDr. Hana Verešpejová

             

             

            Videá si môžete pozrieť po načítani QR kódu - QR_kod_videa_na_you_tube.pdf

          • „PRÍRODA BLIŽŠIE K NÁM“ - DEŇ ZEME 2021 NA ZŠ MOJMÍROVA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album „PRÍRODA BLIŽŠIE K NÁM“ - DEŇ ZEME 2021 NA ZŠ MOJMÍROVA .

             

             

            Nahliadnite hlboko do prírody a potom všetkému lepšie porozumiete.   Albert Einstein

             

             Celý svet si 22.apríla pripomenul krásny environmentálny sviatok. Celý svet sa zamyslel nad tým, ako bude ďalej fungovať naša Zem. Môže to Zem ešte zvládnuť, alebo ju musíme prestať ničiť?! A môžeme niečo pre ňu urobiť? Áno, môžeme. Môžeme ju obnoviť. Práve to bolo podnetom pre tohtoročnú tému Dňa Zeme – „RESTORE OUR EARTH = OBNOVME NAŠU ZEM“, ktorú zverejnil portál earthday.org.. Nech už slovo „obnovme“ chápeme akokoľvek, každá aktivita smerujúca k zlepšeniu stavu Zeme je vítaná a potrebná.

            My na Mojmírke sme sa preto rozhodli, že sa zapojíme do aktivít pri príležitosti  Dňa Zeme. Pripravili sme projekt s názvom „Príroda bližšie k nám“, ktorý v sebe zahŕňa niekoľko aktivít smerujúcich k skrášleniu, obnove nášho areálu a k pritiahnutiu prírody ešte bližšie k nám. Nové druhy rastlín a biotopy pre živočíchy priblížia prírodu k deťom a zároveň zvýšia biodiverzitu nášho areálu.

            Projekt sme rozdelili do 5.častí, ktoré nadväzujú na už spomínanú tohtoročnú tému Dňa Zeme a plnia jej čiastkové témy (restore, replenish, recycle, reuse, reduce). Zrealizovali sme už prvé dve aktivity a s nadšením sa púšťame do ďalších. Restore ako obnoviť, ale v preklade aj vysadiť, sme uskutočnili výsadbou nových druhov rastlín, ktoré sme doposiaľ v areáli nemali. Ide o krásnu levanduľu lekársku, ktorá sa nám určite čoskoro odmení fialovými kvietkami a nezameniteľnou vôňou. Privíta Vás hneď pri vstupe do areálu školy. Replenish ako doplniť, sme zrealizovali priamo v Deň Zeme, doplnením drevín mladých smrekov. Tie nahradili dreviny, ktoré boli z areálu odstránené z dôvodu ohrozenia žiakov. Mladé smreky nám ako sponzorský dar priviezol p. Ing. Martin Turček zo Škôlkarského strediska Hladomer, Lovce (Odštepný závod Semenoles Liptovský Hrádok), za čo mu veľmi pekne ďakujeme. P. Turček nám veľmi ochotne poradil s výsadbou a starostlivosťou o smreky. Do výsadby sa zapojili žiaci ôsmeho a deviateho ročníka, ale s obrovským  nadšením si prišli zasadiť svoje stromčeky aj tretiaci. Celkovo sme do areálu školy vysadili 75 kusov mladých smrekov.  Ďalšie aktivity z nášho projektu - „Príroda bližšie k nám“ sú v štádiu príprav a ich realizácia prebehne v najbližších dňoch. My sa už teraz tešíme na výsledok našej práce. Prírodu sme zasa aspoň o kúsok pritiahli bližšie k nám a zostane u nás nielen na Deň Zeme, ale počas celého roka.                                                                         

                                                                                         ZŠ, Mojmírova 2, Zlaté Moravce

                                                                                        PaedDr. Hana Verešpejová 

             

          • Hviezdoslavov Kubín 2021 - školské kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín 2021 - školské kolo.

            Dňa 19. 4.2021 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Aj tento rok žiaci potvrdili svoj záujem o recitáciu kvalitnými prednesmi a poskytli svojim spolužiakom veľa krásnych umeleckých momentov. Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala skutočne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Na všetkých zúčastnených čakala sladká odmena a víťazi boli odmenení potleskom, knižnou odmenou i diplomom. Prednesy boli pôsobivé, presvedčivé a originálne.

            Víťazom srdečne blahoželáme a do ďalších kôl prajeme veľa úspechov!

            I. KATEGÓRIA (2. – 4. ROČNÍK)

            Poézia :

            1. miesto - Eliška Šabíková

            2. miesto – Peter Siklienka

            3. miesto – Eva Molnárová

            Próza :

            1. miesto – Martin Píšš

            2. miesto – Lea Kočanová

            3. miesto – Tatiana Verešová

          • Neobyčajné nadanie nášho žiaka - Matúša Želibu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Neobyčajné nadanie nášho žiaka - Matúša Želibu.

             

            „Život nie je ľahký pre nikoho z nás. Čo však s tým? Musíme mať vytrvalosť a predovšetkým vieru v samých seba. Musíme veriť, že sme na niečo nadaní a to niečo treba za každú cenu dosiahnuť.“ 

                                                                                                                       Marie Curie – Sklodowská

             

             

             

            Neobyčajné nadanie nášho žiaka

             

             

            V každej triede sa nájdu žiaci s rôznymi predpokladmi na učenie, odlišnými záujmami a postojmi, žiaci, ktorí sú viac či menej úspešní v oblastiach školského vzdelávania. Tých, ktorí majú v určitých oblastiach (intelekt, technika, matematika, jazyky, prírodné vedy atď.) nadpriemerné schopnosti v porovnaní s ostatnými spolužiakmi, považujeme za šikovných, výnimočných a mimoriadne nadaných. Mimoriadne nadaní žiaci dosahujú výnimočné výkony v jednej alebo viacerých oblastiach. Svoje schopnosti a vedomosti si často prehlbujú a zdokonaľujú samoštúdiom ako aj účasťou na súťažiach a olympiádach, kde opakovane dosahujú vynikajúce výsledky a získavajú ocenenia.

            Práve k takýmto žiakom patrí Matúš Želiba, žiak 9. ročníka ZŠ Mojmírova, ktorého mimoriadne nadanie sa prejavilo od nástupu do našej školy. Už od začiatku štúdia vynikal ako výborný recitátor v literárnych súťažiach Šaliansky Maťko, Hviezdoslavov Kubín, v regionálnej súťaži v prednese poézie z tvorby Janka Kráľa, ale nezaostával ani v iných predmetoch a jeho meno nachádzame v Olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry, Dejepisnej olympiáde, Geografickej olympiáde, Biologickej olympiáde, Technickej olympiáde, ale aj v celoslovenskej vedomostnej súťaži Čo vieš o hviezdach?

            Každoročne sa zapájal do uvedených súťaží a vždy bol úspešný. Výnimkou nie je ani  školský rok 2020/2021, kde nás reprezentoval na:

            - Olympiáde zo slovenského jazyka – 2. miesto, okresné kolo

            - celoslovenskej vedomostnej súťaži Čo vieš o hviezdach? – 3. miesto, okresné kolo

            - Geografickej olympiáde – 7. miesto, okresné kolo

            - Technickej olympiáde -   3. miesto, krajské kolo

            - Biologickej olympiáde – 5. miesto, krajské kolo

            - Dejepisnej olympiáde –  6. miesto, krajské kolo

             

            Chceme sa Matúšovi poďakovať za jeho svedomitú prípravu na súťaže a olympiády a za úspešnú reprezentáciu našej školy. Želáme mu, aby aj v budúcnosti nestratil záujem súťažiť a naďalej rozvíjal svoj talent a výnimočnosť.

             

                                                                                                            Mgr. Mária Záhorcová