• Divadlo Maťo Daniš 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadlo Maťo Daniš 2023.

            Divadlo Maťo Daniš (20.-21.4. 2023)

            Žiaci 1.stupňa neverili, že existuje planéta Zemiak. Divadielko Maťa Daniša ich presvedčilo o opaku. Nie len, že existuje, ale na planéte žije chrápajúci kráľ Halabal, princezná Halabala a Zlobrota. Žiaci počas divadielka zažili cirkus a varenie z čohokoľvek. Spolu s autorom však zistili to najpodstatnejšie - prebudili najsilnejšie kúzlo, ktoré bolo v nich - láska, priateľstvo a rodina. Keďže sa príbeh odohrával na kráľovskej planéte, neobišla ich ani korunovácia s právými papierovými korunkami pre kráľovné a kráľov.

          • Týždeň bláznovstiev 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň bláznovstiev 2023.

            Týždeň bláznovstiev ( 17.-21.4. 2023)

            Prvostupniari zažili týždeň bláznovstiev. Triedy hrali farbami a kostýmami od výmyslu sveta. V pondelok sme učili v kaderníctve - deň bláznivých účesov. V utorok prišli do tried piráti, cestovatelia a ukázali nádherné klobúky. Streda bola rozprávková. Po škole sa prechádzali princezné ale aj rytieri. Štvrok bol v znamení zverinca, stretnúť ste mohli žirafu, leva psíka i mačičku. Piatok sme si dali oddychový. Žiaci sa nám zabudli prezliecť a prišli do školy v pyžame 😉

          • Deň narcisov v ZŠ Mojmírova 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov v ZŠ Mojmírova 2023.

            „Ďakujeme, že vidíte život aj z inej strany.“

            Deň narcisov v ZŠ Mojmírova

               Na Slovensku pribudne ročne okolo 40 000 onkologických pacientov. Život občas "bodne", obráti sa naruby a sú to v mnohých prípadoch oznámenia onkologickej diagnózy. Liga proti rakovine - LPR ďakuje všetkým, ktorí sa na „život z inej strany“ dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov. Prispieť na podporu ľudí s rakovinou môže každý. Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 33 rokov. (cit. LPR).   S LPR spolupracuje aj naša škola. Veľmi radi sa zapájame do tejto krásnej charitatívnej akcie. Tento rok sa uskutočnil už 27. ročník Dňa narcisov.  Naši deviataci boli súčasťou 11 500 dobrovoľníkov, ktorí 20.apríla po celom Slovensku pomáhali uskutočniť zbierku. Oblečení do bielych tričiek uskutočnili deviataci zbierku v škole. Žiaci, učitelia, nepedagogickí pracovníci prispeli rôznymi dobrovoľnými príspevkami do pokladničiek LPR. Vyzbierali sme iba na našej škole krásnu sumu - 308,34 eur. Aj táto suma pomôže zabezpečovať projekty, ktoré sú realizované s poznaním potrieb a problémov onkologických pacientov. Veríme, že sme k tomu dopomohli aj my zo ZŠ Mojmírova.

            Chceme sa touto cestou poďakovať všetkým učiteľom, zamestnancom školy, rodičom, žiakom, ktorí prispeli na dobrú vec. Každému, kto sa v tento deň zastavil a pozrel sa na život aj z inej strany, vyslovujeme ešte raz – ĎAKUJEME!

                                                                                                                                                             ZŠ Mojmírova, 2

                                                                                                                                                         PaedDr. Verešpejová

          • Hrdinský čin Petra Blažiho

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hrdinský čin Petra Blažiho_2023.

            Hrdinský čin Petra Blažiho – žiaka 7.b triedy ZŠ Mojmírova

                Prvá pomoc podaná včas a správne bezpochyby zachráni nejeden ľudský život a stabilizuje zdravotný stav do príchodu lekárskej či záchrannej služby. Môže sa ale stať, že v tak stresovej situácii zrazu neviete, čo máte robiť a stratíte hlavu. Preto je dôležité poznať základy prvej pomoci. Na hodine biológie sme mali praktickú aktivitu zameranú práve na nácvik prvej pomoci, konkrétne KPR. Žiaci siedmeho ročníka si vyskúšali stláčanie hrudníka na figuríne. Vtedy sme ani len netušili, že to niekto z detí využije o pár dní v reálnej situácii. Tým žiakom bol Peter Blaži zo 7.b triedy. Keď mi porozprával, ako pomohol starej mame, bola som dojatá a prekvapená zároveň, pretože poskytnúť KPR niekomu nie je vôbec jednoduché.  Poprosila som p. Blažiovú o súhlas uverejniť Petrov hrdinský čin (citujem p. Blažiovú s jej dovolením).

               „Dobrý deň, som na svojho syna veľmi hrdá, že tak pohotovo a bez zaváhania reagoval a starej mame podal hneď prvú pomoc a tým jej zachránil život. Využil presne to, čo ste sa v škole učili. Veľká vďaka patrí aj Vám pani učiteľka. Stará mama má 77 rokov. Doma jej prišlo zle, odpadla prevrátila oči, začala chrčať a Peťo hneď pohotovo reagoval. Nahmatal tep, nemala žiadny, zaklonil hlavu a začal stláčať hrudník. Kričal na mňa, aby som volala 112 a on, že to zvládne, lebo sa to učili v škole. Išiel jak mašina, resuscitoval starkú asi 7-8 minút do príchodu záchranárov. Až potom neskôr si uvedomil, čo sa vlastne stalo a strašne doma plakal. Ale keď starkú stabilizovali a pochválili ho, že na svoj vek vedel, čo má robiť, tak sa mu uľavilo. Ozaj sa zachoval hrdinsky.“ Tieto slová hrdej Petrovej mamičky hovoria za všetko.

               Som veľmi rada, že to, čo v škole učíme naše deti, vedia aj skutočne reálne využiť. A ak to  dokáže niekomu aj pomôcť, tak je to bonus. Peter ukázal nielen svojim spolužiakom, ale aj nám dospelým, ako byť hrdinom. Ďakujeme Peter.

               Petrov čin sme navrhli na „Detský čin roka 2023“.  Tento projekt  je organizovaný pod záštitou pani prezidentky Zuzany Čaputovej a každoročne sú do neho prihlásené krásne skutky detí z celého Slovenska. Myslím si, že aj Petrov skutok záchrany života tam určite patrí.

             

                                                                                                                                                PaedDr. Hana Verešpejová

                                                                                                                                                       ZŠ, Mojmírova 2

          • Noc s Andersenom 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s Andersenom 2023.

            Noc s Andersenom 2023

            Každoročne sa 2. apríl oslavuje ako Medzinárodný deň detskej knihy. Tento deň je zároveň výročím narodenia známeho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena, ktorý sa narodil práve 2. apríla v roku 1805. Pri tejto príležitosti sa už po 18-krát uskutočnilo medzinárodné podujatie Noci s Andersenom, ktoré prostredníctvom neopakovateľných zážitkov šíri lásku k čítaniu a knihám. Medzi hlavné témy tohto roka patrí aj rozprávka H.CH. Andersena Škaredé káčatko, ktorá vyšla pred 180 rokmi, 100.výročie narodenia spisovateľky Kristy Bendovej alebo 75.výročie ilustrátora Svetozára Mydla.

            Aj my sme sa v piatok 31.marca preniesli do sveta rozprávky. Deduško Večerníček zahájil prehliadku rozprávkových hrdinov, krásnych princezničiek, víl, statočných zvieratiek.. Keďže príbehy pána Andersena deťom nie sú cudzie, nechýbalo Dievčatko so zápalkami aj Škaredé káčatko. Zábavné dopoludnie plné úloh, hádaniek a čítania pokračovalo divadielkom Jožka Pletka po vedením p. vychovávateľky Danky Jakabovej a zožalo veľký úspech.

            Veríme, že podobné aktivity pomôžu deťom nadobudnúť pozitívny vzťah k čítaniu, navedú ich na cestu plnú príbehov otvorením knihy...

             

             

             

          • Ako rastie jabĺčko... 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako rastie jabĺčko... 2023.

            Jablko je vitamínový poklad. Sladké, voňavé, šťavnaté... Je to jedno z najzdravších druhov ovocia.

            O tomto dare prírody nám do školy prišli porozprávať odborníci z firmy Plantex z Veselého pri Piešťanoch. V rámci programu “Školské ovocie“ nás pravidelne zásobujú vybranými druhmi ovocia a štiav. Žiaci sa dozvedeli všetko o životnom cykle jablka, neľahkej práci pestovateľov a samozrejme nechýbala ochutnávka chutných jabĺčok!  

          • Vynášanie Moreny 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vynášanie Moreny 2023.

            Morena, Morena,
            …kde si pobývala?
            Takto sa žiaci z 1.A triedy lúčili so zimou a vítali jar. Všetci s radosťou zamávali chladným zimným dňom a teraz sa už môžeme tešiť na prichádzajúcu jar.

          • Biblická olympiáda 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblická olympiáda 2023.

            Dňa 29.3. 2023 sa v priestoroch Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach, konalo dekanátne /okresné/ kolo Biblickej olympiády. Naši žiaci sa v trojčlennom družstve umiestnili na 3. mieste. 

            Súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa úspechov!

          • Deň vody 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody 2023.

            „Každá kvapka sa počíta“ - v ZŠ Mojmírova sme oslávili Deň vody 2023

                  Poznáte príbeh o kolibríkovi a kvapkách vody, ktorými sa snažil uhasiť požiar v lese? Naši žiaci zo ZŠ Mojmírova ho už poznajú. Porozprávali sme im ho pri príležitosti Dňa vody, ktorý sa každoročne oslavuje 22. marca. Každoročne je taktiež vyhlásená téma pre Deň vody. Tento rok OSN určila ako tému: „Accelerating change“ – Zrýchlenie zmeny. Na plagátoch worldwaterday.org  sme ku tohtoročnému Dňu vody našli aj iné podtémy – „Be the change you want to see in the world!“ - Buďte zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete! „Every drop counts“ - Každá kvapka sa počíta. A práve „kvapka“ zohrala dôležitú úlohu v našom Dni vody. Tak ako sa kolibrík snažil uhasiť požiar v lese a nosil kvapku za kvapkou, tak sme aj my symbolicky prispeli ku Dňu vody kvapkami. Každý žiak našej školy vyjadril svoj vzťah k vode a napísal odkaz na malú modrú kvapku. Nakreslené srdiečka, smajlíky, kvetinky, slniečka...., ale aj odkazy ako: „Chráňte ma, ja sa vám za to odvďačím“, „Voda je najlepší nápoj, treba ju chrániť. Ahoj voda!“, hovoria za všetko. Žiaci na prvom stupni si s pani učiteľkami význam vody zdôraznili aj rôznymi ďalšími aktivitami – básničky, papierové kvapkové náramky, maľované plagátiky. Pre žiakov na druhom stupni sme pripravili prezentáciu. Tá zahŕňala okrem iného aj možné opatrenia, ktoré každý z nás môže urobiť, aby prispel k ochrane vody. Opatrenia, ktoré majú pomôcť vode vo svete, sú predmetom konferencie OSN, ktorá sa práve v týchto dňoch (22. – 24. 3. 2023) koná v New Yorku. A čo môžeme urobiť pre vodu hneď dnes?  „Pri umývaní zubov, umývaní riadu a príprave jedla sa sprchujte kratšie a nepúšťajte kohútik. Nevylievajte potravinový odpad, oleje, lieky a chemikálie do toalety, alebo kanalizácie. Kupujte miestne sezónne potraviny a hľadajte produkty vyrobené s menším množstvom vody. Zúčastnite sa čistenia miestnych riek, jazier, mokradí, alebo pláží.“ S deviatakmi sme sa preto rozhodli, že vyčistíme aspoň určitý úsek brehu Zlatňanky. Začali sme úsekom, kde sa zdržujú kačice divé, ktoré sme stihli popri čistení aj pozorovať. V čistení brehu budeme pokračovať aj v ďalších úsekoch.

                   Možno sú to naozaj iba kvapky, malé počiny, ktoré naši žiaci urobili. Ale ako odpovedal kolibrík zvieratám v lese: „Robím, čo môžem“. Tak aj naše deti urobili zatiaľ to, čo mohli. Verím, že téma vody nebude dôležitá pre nás iba v tento jeden deň. Potrebujeme ju predsa každý deň 365 dní v roku. A práve preto si ju musíme vážiť a starať sa o ňu.

                                                                                                                                     PaedDr. Hana Verešpejová

                                                                                                                                               ZŠ Mojmírova

          • Ponožková výzva 2023_21.marec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva 2023_21.marec.

            PONOŽKOVÁ VÝZVA

            sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život...

            Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že každý z nás je iný, no práve to robí náš život pestrejším a lepším. BYŤ ODLIŠNÝ JE NORMÁLNE!

          • Hviezdoslavov Kubín ŠK 1. stupeň 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín ŠK 1. stupeň 2023.

            Školské kolo sa uskutočnilo dňa 2.3.2023 a zúčastnilo sa ho 10 žiakov. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – poézia a próza. Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes.

            Víťazmi 1. Kategórie sú : 

            Próza 

            1. miesto - Tomáš Molnár

            2. miesto - Peter Siklienka

            Poézia

            1. miesto - Natália Šalková

            2. miesto - Matúš Mondočko

            3. miesto - Alexander Jankulár

          • Hviezdoslavov Kubín ŠK 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín ŠK 2023.

            Hviezdoslavov Kubín 2022/2023  II.stupeň ZŠ

            Tohtoročný Hviezdoslavov Kubín na Mojmírke pozná svojich víťazov. V školskom kole v umeleckom prednese poézie a prózy sa predstavilo niekoľko recitátorov. Súťažili v dvoch kategóriách.  Mladší žiaci (5.- 6. roč.) sa predstavili v druhej kategórii a starší žiaci (7.-8.-9. roč.) v tretej kategórii.

            Tu sú výsledky:

            II. kategória – poézia:

            1. miesto     – Nela Mária Kováčiková  5.A

            2. miesto      – Lukáš Holota 5.A

            3. miesto      – Karen Rajnohová 6.B

             

            II. kategória – próza:

            1. miesto Martin Píšš 6.C

            2. miesto      – Lea Kočanová 5.B

            3. miesto      –Tatiana Verešová 5.A

             

            III. kategória – poézia:

            1. miesto     – Kristína Tenkelová  8.A

             

            III. kategória – próza:

            1. miesto     – Michal Mulica  7.A.

            3. miesto      – Tomáš Pavlovič 9.A

            3. miesto      – Patrícia Kováčová 9.C

             

            Recitátori, ktorí sa umiestnili na prvých miestach budú reprezentovať našu školu v okresnom kole, ktoré sa bude konať 29. marca 2023 na Základnej škole Pribinova 1, Zlaté Moravce.

            ĎAKUJEME všetkým za účasť, gratulujeme víťazom v jednotlivých kategóriách a držíme palce v ďalších kolách súťaže.

            Kolektív SJL

             

          • Biologická olympiáda 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biologická olympiáda 2023.

            KRÁSNY ÚSPECH LAURY SEGÍŇOVEJ V BIO OLYMPIÁDE

            Vedci predpokladajú, že ríša húb zahŕňa približne 250 000 druhov. To je naozaj veľký počet húb, pričom väčšina z nich sú huby mikroskopické a asi 20 000 druhov predstavujú huby s plodnicou, čiže tie, ktoré zaujímajú hubárov. Fascinujúci svet húb zaujal aj našu deviatačku Lauru Segíňovú a preto ako tému biologickej olympiády si vybrala práve huby. So svojim posterom sa zapojila do projektovej časti biologickej olympiády v kategórii C, kde získala v okresnom kole 1. miesto. Laura svoj projekt rozdelila na 2 časti, venovala sa hubám mikroskopickým a aj hubám s plodnicou. V školskej biochemickej učebni uskutočnila pokusy s kvasinkami, plesňami, paplesňami. Laura overovala teóriu z internetu, pracovala s dostupným materiálom, ale vzorku kvasinky vinnej nám dokonca poskytli vo Vinárskych závodoch v Topoľčiankach. V našom školskom areáli zisťovala biodiverzitu húb a ich symbiózu so stromami - mykorhízu. Pre piatakov pripravila prednášku, na ktorej žiakom zdôraznila najmä zásady zberu húb. Piataci vypĺňali dotazník o hubách, prezreli si huby v prezentácii, ale aj hubu prinesenú ich spolužiačkou. Laure srdečne blahoželáme k úspechu na olympiáde a ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy. Verím, že hubám sa bude venovať aj naďalej, ako povedala: „minimálne pri hubárčení“.

            PaedDr. Hana Verešpejová

            ZŠ Mojmírova

          • OK Dejepisnej olympiády 2023

          •                  Naši víťazi OK Dejepisnej olympiády

            Dňa 8. februára 2023 sa na ZŠ Robotnícka 25, Zlaté Moravce uskutočnil 15. ročník OK Dejepisnej olympiády.

            Našu školu na olympiáde reprezentovalo v štyroch kategóriách päť žiakov. Štyria z nich sa stali úspešnými riešiteľmi olympiády.

            V kategórii F sa na 1. mieste umiestnil Martin Píšš z 6. C triedy, ale táto kategória nepostupuje do vyššieho kola.

            V kategórii C sa na 2. mieste umiestnila Ninka Tonkovičová z 9. B triedy a postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční v apríli v Leviciach.

            Všetkým žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy, k dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme a postupujúcej žiačke prajeme veľa úspechov a šťastia v krajskom kole.

             

                                                                                               Mgr. Mária Záhorcová

          • LEGO súťaž 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album LEGO súťaž 2022.

            Naši žiaci na LEGO súťaži

            Opäť sa náš tím Lego Giants z „Mojmírky“ zúčastnil na súťaži First Lego League na regionálnom kole v Žiari nad Hronom, kde získali parádne 7.miesto. Tímov bolo celkovo 13 v kategórii Challenge.

            Celkovo sa súťažilo v štyroch častiach: Robot game, Robot design, Inovačný projekt a Tímové hodnoty /tímová spolupráca/.

            A kto z nás bol v tíme?

            Filip Pekník                      /9B/

            Viki Urbanovičová          /8A/

            Kiko Debnár                    /7A/

            Timo Kouřil                     /6B/

            Lea Kočanová                 /5B/

            Žiaľ zo zdravotných dôvodov sa nezúčastnila Nelka Frenková /7A/

            Držíme im palce v ďalších rokoch!

            Pozrite si aj naše videá:

            Lego_video_1

            Lego_video_2

          • Olympiáda ANJ 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda ANJ 2023.

            Olympiáda v anglickom jazyku na Mojmírke.

            Žiaci Mojmírovej ZŠ majú cudzie jazyky veľmi radi. O tom svedčí aj enormný záujem o olympiádu v anglickom jazyku.  Do školského kola sa nahlásilo takmer 50 šikovných žiakov druhého stupňa, ktorí si v novembri vyskúšali svoje vedomosti a zručnosti. Súťažili v dvoch kategóriách, kde boli rozdelení na mladších a starších žiakov. Dvaja najúspešnejší súťažiaci sa dostali do okresného kola, ktoré sa konalo na ZŠ Robotnícka dňa 19. januára 2023. Za našu školu súťažili žiaci:  Adam Petrík, v kategórii mladších žiakov a Janka Novacká v kategórii starších žiakov. Jankina svedomitá príprava na olympiádu pod vedením pani učiteľky Stankovej sa vyplatila a Janka v silnej konkurencii nadaných žiakov okresné kolo vyhrala. Z jej úspechu sa veľmi tešíme. Anglický jazykovedec Frank Smith povedal: „Jeden jazyk vás nasmeruje na vašu životnú cestu. Dva jazyky vám na tejto ceste otvoria všetky dvere.“ Janka je na našej škole deviatačka a jej najbližšie kroky smerujú na strednú školu. Janke prajeme aby mala všetky dvere do svojej budúcnosti otvorené.  Zároveň jej držíme palce v krajskom kole olympiády, ktoré sa uskutoční vo februári.

            ZŠ Mojmírova

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského-školské kolo 2022

          • Dňa 12.12.2022 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko v II. a III. kategórii. Súťažili žiaci 4.-7. ročníka ,kvôli vysokej chorobnosti  súťažilo 8 žiakov, v II. kategórii 4žiaci a v III. kategórii 4 žiaci.

            V II. kategórii získal 1.miesto žiak zo IV.A Peter Siklienka, ktorý recitoval povesť od R. Matuškovej: Detvianske košele.

            V III. kategórii sa na 1. mieste umiestnil Martin Píšš zo VI.C s povesťou od Š. Moravčíka: Strečnianska Žofia, porota udelila aj 2.cenu Michalovi Mulicovi, ktorý predniesol povesť od Z. Zemaníkovej-Kučuk a Belevendy.

            Víťazom gratulujeme, budú nás reprezentovať v okresnom kole, ktoré sa bude konať 26.1.2023 na  ZŠ Mojmírova 2, v Zlatých Moravciach.