• Biela pastelka 2023-24

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biela pastelka 2023-24.

            Biela pastelka – ZŠ Mojmírova

            Predstavte si, že nevidíte svoju obľúbenú farbu... Predstavte si, že nevidíte krásy sveta okolo seba... Ľudia, ktorí majú dobrý zrak si zrejme nevedia predstaviť, aby niečo okolo seba nevideli. Aké ťažké to ale majú ľudia nevidiaci a slabozrakí?! Pre nich je každoročne organizovaná zbierka s názvom Biela pastelka. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Naša škola sa zapája do rôznych charitatívnych aktivít a jednou z nich je aj táto zbierka. Žiačky ôsmeho ročníka, oblečené do bielych tričiek, vyzbierali 25.9. dobrovoľné príspevky žiakov, pedagógov. Sumu 187,85 eur sme odovzdali pani Veronike Rakovskej, predsedníčke ZO UNSS v Zlatých Moravciach. Od organizátora zbierky – Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska sme dostali DIPLOM a poďakovanie za pomoc so zbierkou.

            Ďakujeme veľmi pekne všetkým, ktorí prispeli a podporili tak ľudí so zrakovým postihnutím.

                                                                                                                                                    PaedDr. Hana Verešpejová

          • Exkurzia Banská Štiavnica_2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Banská Štiavnica_2023.

            Naši žiaci /8.A, 8.B a niektorí z 9.A/ navštívili niekoľko skvelých miest v okolí Banskej Štiavnice a v nej.
            Prešli si krásnym poľovníckym kaštieľom vo Svätom Antone, navštívili historické centrum Banskej
            Štiavnice a jej drevený pohyblivý Betlehem a nakoniec sa stali baníkmi v Štôlni Bartolomej.

          • Piataci v múzeu v ZM_2023-24

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Piataci v múzeu v ZM_2023-24.

            Zábavné učenie v 5. ročníku

            EJ, LETO, LETO...

            Na začiatku školského roka sa naši piataci zúčastnili krásnej akcie, ktorú pripravilo Múzeum v Zlatých Moravciach. Dozvedeli sa  ako vyzerali prázdniny v minulosti, ako sa štopali husi, ako sa moržovalo, pralo, nosila voda zo studne, miesilo cesto na slíže, lúpala fazuľa, vyrábali štiepky... Bol to deň plný zábavy, hier, ale aj vzdelávania.

            Ďakujeme organizátorom za krásnu akciu.

          • AHA - mliečna farma_2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album AHA - mliečna farma_2023.

            Žiaci zo 7.A triedy navštívili mliečnu farmu AHA v Hornom Oháji.

            Pani vedúca – Ing. Barbora Verešová, nám poukazoval všetko, čo sa len daloJ

            Všetci pracovníci majú náš obdiv a pochvalu za ich prácu a nadšenie, pri staraní sa o kravičky,

             jalovičky, teliatka a býčkov. Dokonca sme videli čerstvo narodené teliatko. Malo asi 10 minút.

            A čo všetko sme videli a robili, uvidíte na fotkách.

            Ďakujeme a tešíme sa nabudúceJ

          • Ako objavovali piataci a šiestaci z Mojmírky svet bezstavovcov 2023

          • Odfotiť si roháča veľkého, alebo fúzača alpského v areáli našej školy vôbec nie je problém. Vedia to aj naši žiaci, ktorí by Vás dokonca vedeli presne navigovať, kde ich nájdete. Nielen tieto dva druhy, ale množstvo ďalších druhov bezstavovcov objavovali a pozorovali naši piataci a šiestaci v rámci praktických aktivít na hodinách biológie. Práve takéto hodiny majú žiaci totiž najradšej. Počas apríla, mája, júna sme uskutočnili rôzne aktivity zamerané práve na bezstavovce. Bezstavovce sú zjednodušene povedané živočíchy, ktoré nemajú vnútornú kostru. Je neuveriteľné, že tvoria až 90% (iné zdroje uvádzajú dokonca 97%) živočíšnych druhov. Ich obrovská rozmanitosť je dôvodom, prečo sa im venuje taká pozornosť.

            Ako prvé sme pre žiakov pripravili fotografickú súťaž o „naj foto bezstavovca“. Decká urobili a poslali do súťaže krásne zábery, za čo boli samozrejme odmenení diplomom a tiež známkou. Z ich fotiek je vytvorená zaujímavá prezentácia. Pozorovanie živého hmyzu, prednáška, kvíz, vytváranie odliatkov hmyzu, ale aj pavúkovcov a iných druhov... to všetko žiakov nesmierne zaujalo a pobavilo na interaktívnej výstave s názvom Pod našimi nohami – Tajný život bezstavovcov (Under our feet, The secret life of invertebrates), ktorú sme navštívili v Mestskom múzeu. Pokračovali sme praktickými aktivitami s hmyzom, konkrétne so zbierkami motýľov, na ktorých sa žiaci naučili stavbu tela hmyzu. A ako najlepšie pozorovať bezstavovce? No predsa s lupou! Vybavení lupami piataci hľadali bezstavovce v našom areáli. Pozreli sa pod pníky, na kríky, na stromy... hľadali hmyz v tráve a všetky nájdené druhy si zaznačili. Zostalo nám už len vytvoriť z nich ekosystém. Samozrejme nie zo živých, ale z papierových obrázkov rôznych druhov bezstavovcov. A tak vznikli na chodníku krásne farebné obrázky lúčnych ekosystémov. A že boli ruky ( a aj niektoré nohavice) od kriedy? To predsa vôbec nevadilo. Dôležité bolo, že sa deti zabavili a hravou formou naučili niečo nové.

            Objaviť niečo nové v prírode, objaviť napríklad aj nejakého bezstavovca, to chce kúsok šťastia, kúsok trpezlivosti a veľa radosti. A ja mám veľkú  radosť, že sme zasa v škole s deťmi niečo nové objavili.

                                                                                                                                                    PaedDr. Hana Verešpejová

          • Olympiáda z NEJ 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda z NEJ 2023.

            Mia Lena Dittmann na celosvolenskom kole v Olympiáde z NEJ

            Naša šikovná žiačka Mia Lena Dittmann, 6.B triedy, zo Základnej školy Mojmírova, najprv postúpila z krajského kola, kde úspešne skončila na 1.mieste, na celoslovenské kolo Olympiády v Nemeckom jazyku do Bratislavy.

            Tu našu školu reprezentovala prvý krát a veríme, že nie poslednýJ

            Záštitu podujatia prevzali: veľvyslankyňa Spolkovej republiky Nemecko Barbara Wolf veľvyslankyňa Rakúskej republiky Margit Bruck-Friedrich veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie Peter Nelson. Oficiálne vyhlásenie výsledkov sa konalo v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca za účasti zástupcov veľvyslanectiev a zahraničných inštitútov.

          • Školský výlet 7.A 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet 7.A 2023.

            7.A na koncoročnom výlete v Selčianskej doline

            Odchádzali sme za chladnejšieho počasia a nevedeli sme aké bude tam, kam sme sa vybraliJ

            Na parkovisku pred výstupom k Harmaneckej jaskyni, nás privítalo slniečko a hneď sa niektorí prezliekali do kraťasov a tričiek. Výstup zvládli všetci a bolo dosť času pozrieť si okolie jaskyne z vyhliadky. Niektorí z nás boli v jaskyni prvý krát. A tých schodov, čo sme prešliJ Keď sa v jaskyni zhaslo, videli sme úplnú tmu. Nič viac, čiernu tmu. Pani jaskyniarka nás dokonca pochválila za slušné správanie a počúvanie jej výkladu. Cesta dolu bola rýchlejšia a dokonca sme stretli aj skupinku, čo bola v jaskyni pred nami.

             V Selčianskej doline, v Penzióne Čachovo, na nás už čakal vytúžený obed. Všetko sme pojedli a rozdelili sa do izieb. Nasledovali loptvé hry – futbal, volejbal a tímové súťaže / Vilomeniny/. Kapitáni tímov boli Tomáš a Mário. Ich tímy si viedli skvelo. Za stavu 2:2 v súťažiach sa nakoniec rozhodlo až v tej poslednej. Chvíľku nám mrholilo, chvíľku nám svietilo slnko, počasie na parádu. Dokonca bolo pekne teplo aj večer pri opekačke. Druhý deň nás privítal výdatným dažďom a tak bol turnaj v stolnom tenise. Každý sa zapojil, aj keď raketu držal prvý krát. Po daždi býva vždy slniečko a bolo to aj vtedy tak. Po turnaji sa opäť hral volejbal a futbal. Po skvelom obede nás opäť pochválili za všetko zjedené jedlo a pohodičku na chodbe počas pobytu. Pán majiteľ, pani prevádzkarka, pán kuchár a pani čašníčky boli veľmi milí a skvelo sa nám u nich prebývalo. Radi sa sem vrátime ešte razJ

            Na ceste domov sme navštívili ešte Múzeum SNP – takú skvelú prehliadku sme nezažili. Pán, čo nás sprevádzal, hovoril tak nadšene zo života starkého, že decká počúvali, aj keď túto tému budú mať v dejepise neskôr. Prešli sme si námestím Banskej Bystrice, nakúpili v OC Európa a šťastlivo docestovali domov.

          • Slávik Slovenska 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska 2023.

            ,, Spievajže si, spievaj, spevavé stvorenie,

               veď je spev najmilšie tvoje potešenie.

               Slovensky si spievaj, tak ťa dobrá mati:

               ešte hen v kolíske učila spievati."

             

            Dňa 8. júna 2023 sa uskutočnilo krajské kolo súťaže v interpretácii ľudových piesní Slávik Slovenska.

            Naša škola mala ,, želiezko v ohni" v podobe víťazky okresného kola Karolíny Rudzanovej.

            V konkurencii milovníkov folkóru a ľudovej piesne sa umiestnila na prekrásnom 2. mieste.

            Karolíne patrí veľké poďakovanie za reprezentáciu našej školy v speve počas deviatich rokov.

            Verím, že ľudová pieseň bude aj v ďalších rokoch ľudí spájať a prinášať im radosť, potešenie a dobrú náladu.

             

                                                                                                       Srdečne blahoželám!

                                                                                                            Mgr. Š. Buxarová

          • Súťaž "Čítajte s nami" 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž "Čítajte s nami" 2023.

            Naša škola sa zapojila do súťaže, ktorú organizovala mestská knižnica " Čítajte s nami" Do súťaže bolo celkovo zapojených 18 tried. Dňa 5.6.2023 bolo slávnostné vyhodnotenie, kde sa 3.A trieda umiestnila spomedzi všetkých tretích ročníkov na peknom 3. mieste. A žiaci 2.B triedy sa umiestnili na 1. mieste spomedzi všetkých druhých ročníkov. Získali sladkú odmenu v podobe torty.Našim žiakom srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších prečítaných kníh.

          • Pytagoriáda kategória P3 a P4_2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pytagoriáda kategória P3 a P4_2023.

            Žiakom našej školy sa tento školský rok darilo v okresnom kole pytagoriády.

            V kategórii P3 zo školského kola postúpili 4 žiaci. Traja z nich boli úspešní riešitelia aj v OK: Daniel Korec 3.B, Lena Hollá 3.A a na peknom 3. mieste skončil Tomáš Molnár 3.B.

            V kategórii P4 postúpili do okresného kola 5 žiaci. Štyria z nich boli úspešní riešitelia: Peter Siklienka 4.A, Jakub Miroslav Pánik 4.A, Matvii Shmakov 4.B. Najúspešnejší bol Lukáš Moravčík 4.A, ktorí získal krásne 1. – 2. miesto.

            Našim matematikom prajeme veľa úspechov aj v budúcom školskom roku.          

          • Biologická olympiáda 2023- kat. D - Dušan Rozbora

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biologická olympiáda 2023- kat. D - Dušan Rozbora.

            Chcete chovať Agamu bradatú?

            Šiestak Dušan Rozbora zo ZŠ Mojmírova Vám rád poradí.

                   Agama bradatá je veľmi zaujímavé exotické zvieratko. Určite to nie je úplne bežný domáci miláčik, ale napriek tomu máme v našej škole žiaka, ktorý ju doma chová. Je ním žiak 6.a triedy Dušan Rozbora. Práve agama bola predmetom jeho Biologickej olympiády. Dušan sa zapojil do projektovej časti v kat. D a svoj projekt nazval – „ Agama bradatá – môj dračí kamarát“. Svojim vzhľadom totiž tak trochu  malého draka aj pripomína. V podnadpise Dušan vyjadril cieľ práce na projekte - Vplyv veku a prostredia na životné prejavy agamy. Svoj malý výskum zameral na pozorovanie a porovnanie 3 jedincov agamy. Jedným z nich bol Hugo, ktorého sme boli pozorovať vo Viváriu v SPU v Nitre. Pán Ing. Kirchner (odborný pracovník Vivária na univerzite) nás oboznámil so životom tohto starého 14 ročného samca. Druhou agamou bol jedinec, ktorého Dušan choval doma 4 roky, ale bohužial uhynul minulý rok v decembri ako 9 ročný. Do projektu bol zahrnutý aj súčasný jedinec agamy, ktorého Dušan volá Jašterko. S Jašterkom, ako mladým akčným samčekom, urobil aj experimenty (samozrejme s ohľadom na jeho zdravie), týkajúce sa zrakových a chuťových podnetov. Možno by ste ani neverili, ale Dušan zistil, že z ovocia mu veľmi chutí mandarinka a že červa zophobasa vidí na 2,5 metra. Okrem toho pri práci na projekte objavil a odfotil na agame aj 3. oko. Dušan ako už skúsený chovateľ zostavil odporúčania chovu pre svojich spolužiakov, ktorým projekt v triede odprezentoval. Pri prezentácii bol v triede samozrejme aj Jašterko a vzbudil medzi deťmi patričný záujem. A tak si ho deti pohladili a tí odvážnejší sa s ním aj odfotili. Dušan so svojim projektom obsadil v okresnom kole krásne 3. miesto. My mu samozrejme srdečne blahoželáme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. Dušan je dôkazom, že deti sa naozaj s láskou vedia starať o svoje domáce zvieratká.

            PaedDr. Hana Verešpejová

            ZŠ Mojmírova, 2

          • Deň Zeme - prednáška Medveď hnedý 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme - prednáška Medveď hnedý 2023.

            Deň Zeme - prednáška Medveď hnedý (21.4. 2023)

            Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu pozvali žiakov 3. a 4.ročníkov na akciu ku dňu Zeme. Naši žiaci sa pripravili a namaľovali obrázky k tomuto významnému dňu. Obrázky boli nielen vystavené vo vestibule, ale traja žiaci boli aj ocenení. Žiaci následne absolvovali prednášku o Medveďovi hnedom a premietanie filmu. Dozvedeli sa ako sa zbaviť stresu z medveďov, ako sa správa medveď v prirodzenom prostredí a aké sú typy medvedích brlohov. Žiakov najviac zaujala reč tela medveďa a ako sa správať, keď medveď chce zaútočiť.

          • Divadlo Maťo Daniš 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadlo Maťo Daniš 2023.

            Divadlo Maťo Daniš (20.-21.4. 2023)

            Žiaci 1.stupňa neverili, že existuje planéta Zemiak. Divadielko Maťa Daniša ich presvedčilo o opaku. Nie len, že existuje, ale na planéte žije chrápajúci kráľ Halabal, princezná Halabala a Zlobrota. Žiaci počas divadielka zažili cirkus a varenie z čohokoľvek. Spolu s autorom však zistili to najpodstatnejšie - prebudili najsilnejšie kúzlo, ktoré bolo v nich - láska, priateľstvo a rodina. Keďže sa príbeh odohrával na kráľovskej planéte, neobišla ich ani korunovácia s právými papierovými korunkami pre kráľovné a kráľov.