• súťaž v anglickom jazyku – Englishstar 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album súťaž v anglickom jazyku – Englishstar 2022.

            V máji sa konala medzinárodná súťaž v anglickom jazyku – Englishstar. Na našej škole sa jej zúčastnilo 34 žiakov prvého a druhého stupňa. Žiaci vypracovávali testy, ktoré obsahovali náročné úlohy z gramatiky, slovnej zásoby a čitateľskej gramotnosti z anglického jazyka. Testy preverili vedomosti žiakov rôznych ročníkov. Za prvý stupeň sa zapojilo 9 šikovných žiakov. Na druhom stupni si svoje vedomosti z anglického jazyka chcelo preveriť 25 žiakov. Žiaci boli so súťažou spokojní a výsledky, ktoré prišli v júni, nás veľmi potešili. Najúspešnejšími žiakmi sa stali Peter Siklienka a Lukáš Moravčík z 3. A triedy, Timotej Kouřil z 5.B triedy a Andrej Kováč z 8.A triedy, ktorí získali krásnych 98 bodov zo 100. Žiaci získali diplomy, perá a sladkú odmenu.

          • Ekofarma Čierne Kľačany

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ekofarma Čierne Kľačany.

            Dňa 13.6.  Ekofarma  Čierne Kľačany

            Okrem interaktívno edukačnej exkurzie sme si z detmi rano chvílku, ale účinne zacvičili a zahrali sa hry na zosúladenie sa s Adamom. 

            Po prestavke sme si prešli celú farmičku a dozvedeli sa viac o tom čo je to permakultúra a ako funguje. Deti mali pri tom možnosť prísť do kontaktu zo zvieratkami a bylinkami.

            Po exkurzii sme sa dobre najrdli z poživne pripravenej  na ohníku a potom sme si oddýchli a zastrielali z luku.

          • “A Taste of English“ na našej škole - 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album “A Taste of English“ na našej škole - 2022.

            Interaktívny seminár ANJ

            V utorok 24.5. 2022 sa vybraní žiaci (12) z tried 5.A, B, C zúčastnili interaktívneho seminára angličtiny s lektorom z Veľkej Británie – pánom Elwoodom.

            Počas piatich vyučovacích hodín sa venovali týmto tematickým okruhom:

            • introductions – predstavenie sa
            • animals vocabulary – zvieratá, slovná zásoba
            • animals comparatives and superlatives – stupňovanie prídavných mien
            • food/ drinks, like/ don´t like – jedlo/ nápoje, mať rád/ nemať rád
            • shopping and money – nakupovanie a peniaze

            Seminár je zameraný na zdokonalenie sa v schopnosti komunikovať v anglickom jazyku. Každá téma je prezentovaná formou hry, žiaci majú možnosť pracovať samostatne, vo dvojiciach či  v skupinách. Niektoré úlohy prebiehali súťažnou formou.

            Pokračovanie seminára sa uskutočnilo v utorok 14.6. 2022, ktorého sa  zúčastnili vybraní žiaci (12) z tried 6.A a 6.B. Obsah seminára bol prispôsobený ich jazykovým schopnostiam. Tie boli nad očakávania lektora, preto k piatim hore spomenutým témam pribudli aj:

            • guess the age – hádaj vek, opis osoby
            • numbers quiz – číselný kvíz

            Každý žiak napísal na záver seminára spätnú väzbu. Všetkým zúčastneným sa netradičný deň angličtiny veľmi páčil. Dúfame, že si ho v budúcom roku budeme môcť zopakovať.

          • Investujte do našej planéty tak, ako sme to urobili my...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Investujte do našej planéty tak, ako sme to urobili my... .

            Šk. rok 2021/22

            Čo by ste urobili, ak by Vám niekto povedal, aby ste „investovali do našej planéty“?

            Na stránke Earth day: The Official Site sa tento rok objavila práve táto téma – „Invest in our planet“ - „Investujte do našej planéty“. Organizácia pre Earth day na svojej stránke vyzvala ľudí, aby sa prostredníctvom vyše 50tich environmentálnych akcií a tipov aktívne zapojili a premenili tak každý deň na Deň Zeme. Akcia bola organizovaná na celom svete prostredníctvom stránky - https://www.earthday.org/earth-day-2022. Na našej škole sme sa rozhodli, že sa taktiež zapojíme do tejto výzvy a venujeme Dňu Zeme nielen 1 deň. S aktivitami sme preto začali v apríli a skončili začiatkom júna. Pre žiakov sme pripravili prezentáciu (prezentáciu si môžete pozrieť na stránke školy), v ktorej si žiaci našli už spomínané tipy ako „investovať do našej planéty“. Spomedzi mnohých tipov, ktoré žiaci uviedli ako svoju investíciu vyberáme: „používaj internet, nie stromy“, „prejdi na opakovane použiteľné vrecká a opakovane použiteľnú fľašu“, „prejdi na online fakturáciu“, „kompostuj“, „nakupuj lokálne potraviny“, „pestuj biozáhradku“, „vynechaj plasty, kupuj výrobky v skle a v papieri“....a mnohé ďalšie. Tieto tipy naši žiaci nielenže doma robia, ale symbolicky ich vhodili = investovali na papierikoch do planéty, ktorú vyrobili šikovní piataci na krúžku Kreatívne tvorenie. Okrem papierovej planéty si vyrobili piataci aj malé symbolické planétky z machu a vlny. Jednou z aktivít bolo uskutočniť kvíz s environmentálnou tematikou v škole a my sme do kvízu zapojili deviatakov. Overili si tak mnohé vedomosti z ekológie a environmentalistiky. Udržateľná móda bol ďalší z tipov z prezentácie. S piatakmi sme si preto vyrobili zo staršieho trička nové batikované tričko len s pomocou šnúrok a farby na textil. Farby hrali hlavnú úlohu aj pri dotváraní plátenej tašky, ktorú použijú deti miesto plastovej. Každé tričko a taška sú originálne a to sa deťom naozaj veľmi páčilo. A že naši žiaci sú kreatívni, potvrdili aj pri tvorení prívesku - planéty z modelovacej hmoty. Všetky tieto aktivity sme venovali našej planéte. Sme radi, že sviatok Deň Zeme u nás v škole netrval iba 1 deň, ale viac ako 1 mesiac. Uvedomujeme si zároveň, že našej planéte určite nebude stačiť iba mesiac. Chceme preto viesť deti k tomu, aby  pokračovali v tých aktivitách počas celého roka a brali to ako „investíciu“ nielen pre planétu, ale hlavne pre svoju budúcnosť.

                                                                                                                                                                                            PaedDr. Hana Verešpejová