• Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského-školské kolo 2022

          • Dňa 12.12.2022 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko v II. a III. kategórii. Súťažili žiaci 4.-7. ročníka ,kvôli vysokej chorobnosti  súťažilo 8 žiakov, v II. kategórii 4žiaci a v III. kategórii 4 žiaci.

            V II. kategórii získal 1.miesto žiak zo IV.A Peter Siklienka, ktorý recitoval povesť od R. Matuškovej: Detvianske košele.

            V III. kategórii sa na 1. mieste umiestnil Martin Píšš zo VI.C s povesťou od Š. Moravčíka: Strečnianska Žofia, porota udelila aj 2.cenu Michalovi Mulicovi, ktorý predniesol povesť od Z. Zemaníkovej-Kučuk a Belevendy.

            Víťazom gratulujeme, budú nás reprezentovať v okresnom kole, ktoré sa bude konať 26.1.2023 na  ZŠ Mojmírova 2, v Zlatých Moravciach.

          • Exkurzia "Hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella" Žiar nad Hronom 2022

          • Exkurzia do Hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom

            Jedným z najzaujímavejších podujatí, ktoré absolvujú žiaci I. stupňa našej školy, je nepochybne návšteva Hvezdárne a planetária v Žiari nad Hronom.

            Aj v tomto školskom roku sa naši tretiaci a štvrtáci v jeden jesenný deň – 24.11.2022 – vybrali na túto dlho očakávanú exkurziu. Cesta autobusom ubehla veľmi rýchlo. No a potom sme sa ocitli v neobyčajnom svete plnom záhad, tajomných zákutí vesmíru, hviezd, súhvezdí a neprebádaných častí našej galaxie. V prednáškovej sále hvezdárne sme si so zatajeným dychom pozreli film o Slnečnej sústave. Žiaci prostredníctvom pútavého výkladu získali predstavu o otáčaní Zeme, pochopili príčiny striedania dňa a noci aj ročných období. Dozvedeli sa poznatky o Slnku a jeho planétach, o Mesiaci a jeho fázach, o jedinečnosti pozemskej prírody a života na nej. V planetáriu sme sa na chvíľu preniesli do kozmického priestoru a stali sa jeho súčasťou. Usadili sme sa v pohodlných kreslách a ocitli v náručí vesmíru. Na umelej oblohe sme fascinovane pozorovali hviezdy, ich zoskupenia, hľadali súhvezdia Orión, Pegas či Veľkú medvedicu. Po skončení programu si žiaci prezreli výstavu umiestnenú v priestoroch budovy a na pamiatku si zakúpili pohľadnice, magnetky, či plagáty o vesmíre.

            Exkurzia sa všetkým veľmi páčila a domov sme odchádzali plní zážitkov, dojmov a nových vedomostí.