• Stromy areálu ZŠ Mojmírova mali svoj sviatok

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stromy areálu ZŠ Mojmírova mali svoj sviatok.

            „Niekde tam vonku je strom, ktorý usilovne vyrába kyslík, aby si mohol žiť a dýchať.“

            Tento citát o stromoch a mnohé ďalšie citáty si vypočuli piataci v ZŠ Mojmírova na úvod  Dňa stromov. Stromy sú považované za jedny z najúžasnejších organizmov na Zemi. Ohromujú nás svojou krásou, dlhovekosťou, sú nenahraditeľnou súčasťou biosféry ako producenti kyslíka. Stromy si zaslúžia mať svoj deň v environmentálnom kalendári. Medzinárodný deň stromov sa oslavuje vo svete 20.októbra od roku 1872, kedy s touto myšlienkou prišiel novinár J. Sterling Morton z USA. Morton bol zástancom myšlienky, že prítomnosť stromov v okolí zlepšuje klímu ako aj pôdne vlastnosti. Vyzval ľudí, aby sa  4. januára 1872 zapojili do Dňa stromov vysadením stromčekov vo svojom okolí. Odhaduje sa, že v rámci jeho iniciatívy bolo vysadených  v Nebraske viac ako jeden miliónov stromov.

            Stromom sme s piatakmi venovali nielen 1 deň, 1 hodinu, ale hneď niekoľko hodín biológie. Začali sme 20. októbra so štúdiom ekosystému lesa, spoznávaním a určovaním lesných drevín podľa vzoriek v triede. Náš areál má ale pestrú paletu stromov, preto sme sa vybrali ich spoznávať na ďalších hodinách von a osláviť tak ich sviatok. V areáli nás sprevádzali lesné rozprávkové postavičky – červená čiapočka a vlk. Piatakov si rozdelili na skupinky, pre ktoré pripravili rôzne aktivity. Prvou aktivitou bolo vyriešiť tajničku, ktorá obsahovala názvy jednotlivých stromov areálu, pri ktorých sa piataci postupne zastavovali. Podľa rozprávania o stromoch žiaci tajničku vypĺňali a zistili riešenie – Deň stromov. Ďalšou úlohou bolo prerozprávať cyklus stromu – duba na obrázku. Z našich stromov v areáli sme prerozprávali cyklus pri lipe. Podľa predlohy deti vytvárali aj potravové reťazce v lese. Piataci hravo zvládli tieto úlohy. Rovnako usilovne pracovali s pracovným listom, na ktorý kreslili strom, list, obtláčali kôru. Zábavnou časťou bolo vytvoriť z nazbieraných listov javora obrázky – strom, panáčika, smajlíka J. Za svoju usilovnosť a aktivitu boli žiaci samozrejme odmenení. Niektorým sa ušlo jabĺčko od červenej čiapočky a všetkým pribudla 1 do biológie. Odmenili ich aj samotné stromy a to úžasnou dávkou energie, ktorú načerpali deti z kmeňa kryptomérie.

            Teší nás, že sme oslávili sviatok stromov a pripomenuli tak žiakom, akú významnú rolu hrajú v našich životoch. Stromom vďačíme naozaj za veľa a preto si ich máme vážiť a chrániť.

                                                                                                                                         PaedDr. Hana Verešpejová

                                                                                                                                                     ZŠ Mojmírova

          • Tvorivá jeseň 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivá jeseň 2022.

            Tvorivá jeseň 2022

            Školáci z Mojmírky sa zahrali na umelcov a z jesenných plodov vyčarili originálne výtvory. Pod šikovnými rukami žiakov, ale i rodičov či starých rodičov vznikli jesenné variácie, ktoré na pár dní oživia jesennú atmosféru školy.

          • Svetový deň zdravej výživy 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň zdravej výživy 2022.

            Svetový deň zdravej výživy s našimi šiestakmi

            Svetový deň zdravej výživy sa oslavuje na celom svete 16.októbra. Je to spoločná akcia v 150 krajinách sveta a práve to robí Svetový deň zdravej výživy jedným z najslávnejších dní v kalendári OSN. Stovky podujatí a osvetových aktivít spájajú vlády, podniky, organizácie občianskej spoločnosti, médiá, verejnosť, dokonca aj mládež. Podporujú celosvetové povedomie a činnosť pre tých, ktorí trpia hladom  a vyjadrujú potrebu zabezpečiť zdravú výživu pre všetkých, pričom nikoho nenechávajú nepovšimnutého. To bola aj téma tohtoročného dňa výživy – „LEAVE NO ONE BEHIND“, „Nenechať nikoho za sebou“. Prečo tento deň pripomínať našim žiakom? No možno práve preto, aby sme im zdôraznili, aká dôležitá je zdravá výživa, a že nie všetci vo svete sa k nej dostanú.

            Pripravili sme preto pre žiakov aktivity. Na hodinách biológie sme si v rámci učiva o ovocí a zelenine urobili so šiestakmi v triedach malú výstavku plodov. Objavila sa tu rôzna zelenina a ovocie, ktoré dopestovali rodičia, starí rodičia v záhradkách, za čo im ďakujeme. Na ovocí si žiaci dokonca hneď na hodine (trochu netradične J) aj pochutili. V prezentácii  sme si ukázali a vysvetlili zásady zdravého stravovania, dôležitosť pestrej stravy, význam vitamínov, minerálov a množstvo ďalších zaujímavých  informácií. Žiaci si potom vybrali svoje obľúbené ovocie, alebo zeleninu a pripravili tvarovo naozaj zaujímavý projekt. Svojim spolužiakom porozprávali napr. o jablku, maline, jahode, citróne, hrachu, hrozne ...., ale dokonca aj o ananáse a dračom ovocí (pitahaya). Žiaci sa zabavili a zasúťažili si  na ovocno – zeleninovom puzzle. Víťazná skupina (dievčatá zo 6.c) poskladala všetky druhy ovocia a zeleniny a  bude na ďalšej hodine biológie ušetrená od skúšania. No, kto by nesúťažil s takou výhrou?! Ešte zábavnejšie bolo ale hádanie ovocia a zeleniny so zaviazanými očami iba podľa chutí. Dve rovnako pripravené misky s kúskami ovocia a zeleniny čakali na „ochutnávačov“ v 6.a. triede.  Pri jablku, slivke, mandarínke, hruške, hurmikaki ... sa ešte deti usmievali, ale cibuľa, cesnak, citrón, zázvor ich teda poriadne vyštípali. Žiaci uhádali vlastne takmer úplne všetko ovocie a zeleninu.

            Sme radi, že sme týmito aktivitami žiakom pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Verím, že sa budú aj naďalej zdravo stravovať a ovocie, zelenina bude určite každý deň v ich desiate.

            Zostáva nám iba popriať veľa zdravia aj Vám!                               PaedDr. Hana Verešpejová

          • Biely deň - Sv. deň mlieka na školách 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biely deň - Sv. deň mlieka na školách 2022.

            Aj v našej škole sme si  pripomenuli Svetový deň mlieka v školách. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Mlieko obsahuje mnohé významné látky, hlavne bielkoviny, tuky, cukry, vitamínyminerálne látky. Mlieko a mliečne produkty sú najlepším prírodným zdrojom vápnika, ktorý má význam pre zdravý rast kostry a zubov.

            Keďže je mlieko bielej farby, aj tento deň sa niesol v jej znamení. Žiaci si v daný deň zladili svoje outfity do bielej farby.  Žiačky 9. ročníka nám pripomenuli dôležitosť pitia mlieka hravou formou. Pre svojich mladších spolužiakov mali pripravené aktivity a jednoduchý kvíz.

            Tento deň sa žiakom veľmi páčil a počas prestávky sa s chuťou pustili do svojej mliečnej desiatej. Všetci sme si spoločne zaželali dobrú chuť.

          • „BeActive“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album „BeActive“

            Európsky týždeň športu je iniciatíva Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou kampane je „BeActive“, ktorá ma nabádať k pohybu nielen tento týždeň, ale aj počas celého roka a celý život. V rámci tejto kampane, keď sa nielen Slovensko, ale aj celá Európa zapojila do rôznych pohybových aktivít, sa tiež  naša škola a najmä naši žiaci rozhýbali počas vyučovania.

            Na tvárach všetkých žiakov bolo vidieť radosť a šťastie z pohybu.

            Veríme, že v pohybových aktivitách budú pokračovať nielen na hodinách telesnej a športovej výchovy, ale aj v záujmových krúžkoch a  vo voľnom čase.

            Vieme, že našim žiakom nie je ich zdravie ľahostajné.

          • Konverzačný seminár „A Taste of English“ 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Konverzačný seminár „A Taste of English“ 2022.

            V dňoch 4. a 11. 10. sa naši deviataci (spolu 29 žiakov z 9.A,B,C) zúčastnili interaktívneho konverzačného seminára „A Taste of English“ s anglickým lektorom, p. Elwoodom zo Sheffieldu.

            Počas piatich vyučovacích hodín sa zážitkovou formou oboznámili s nasledujúcimi témami:

            1. Vlak – roleplay, improvizácia, interview so slávnou osobnosťou
            2. zvieratá – rozšírená slovná zásoba
            3. áno/nie hra, hudba:  The Beatles – pieseň „When I´m 64“
            4. plány – čas strávený s kamarátmi
            5. kvíz – čísla

            Lektor pochválil deviatakov za ich úroveň angličtiny, žiaci prežili akčný deň, komunikovali výhradne v anglickom jazyku a dúfame, že sa naučili popritom niečo nové.

            Seminár sa im veľmi páčil, podľa spätnej väzby ohodnotili 2. hodinu ako najnáročnejšiu a 5. hodinu ako najzábavnejšiu.

            Tešíme sa, že si v poslednom ročníku základnej školy mohli vyskúšať inú formu výučby jazyka.